Texels Kookboek - Runderbouillon

Ingrediënten
1/2 kg runderbotten/schenkel 100 gr ui 100 gr prei 100 gr wortel
100 gr bleekselderij 2 mergpijpen 1 laurierblad 1 takje tijm
6 gekneusde peperkorrels

Hulpmiddelen

Voorbereiding

De ui, wortel, prei en bleekselderij grof snijden
Dit recept levert 1 liter bouillon op.

Bereiding

Doe de runderbotten/schenkel in een pan, voeg koud water toe en breng aan de kook.
Schep regelmatig het schuim af dat boven komt drijven.

Voeg zodra er geen nieuw schuim meer wordt gevormd de groenten en de kruiderij toe en laat alles op een laag vuur trekken. Om een mooie heldere bouillon te krijgen is het zorg dat de temperatuur van de bouillon net onder het kookpunt blijft, dan is clarifiëren (helder maken) veelal niet nodig.

Giet de bouillon door een puntzeef, daarna passeren door een natgemaakte passeerdoek.

Laat afkoelen en verwijder het gestolde vetlaagje, of ontvet de warme bouillon door met keukenpapier het vet eraf te deppen

Serveertip

Geconcentreerde runderbouillon wordt verkregen door de ontvette bouillon verder te laten inkoken tot een stroperige vloeistof.

Soort gerecht: Aantal personen: Bereidingstijd:
Wijntip:

Eet smakelijk !!